Valuta:

 

ULLKLÄDER / YLLEKLÄDER
Skötselråd & Mått mm


JANUS STORLEKSGUIDE - KLICKA HÄR

JANUS VIKT, MY, %, MM    KLICKA HÄR

STORLEKSGUIDE BARNSTRUMPOR - KLICKA HÄR


OLIKA KVALITÈER / GUIDE: 
Sommarull , lightwool och ullsilke - tunnare plagg. ca 190-200 gr/m2
Extra Ull - Vikt: ca 220 gr/m2
"Ännu mer Ull" - som namnet antyder, lite tjockare kvalite än Extra Ull. ca 220 gr/m2
Artikelnummer som börjar med 405 är s.k ullfrotté, slät utsida, frotte på insida.
Alla plagg är 100 % merinoull förutom Ullsilke som är 85 % ull och 15 % silke.

 

HUR SKA MAN KLÄ SIG?

 

ULL OCH KALLT KLIMAT

Närmast kroppen ULL. ett tunt linne eller tunn tröja i merinoull. Ibland räcker en långärmad tröja under täckjackan på vintern. Alt. att man kompletterar med ett linne under. Plagg i 100 % merinoull är tunna, men du blir förvånad över hur bra de kan värma dig!  Dessutom absorberar de överskottsvärme och fukt från den varma sidan (närmast din kropp) och avdunstar på utsidan. Så att du alltid har en torr känsla. Ullen är i stort sett även luktfri då den neutraliserar svettlukt.

Om det inte räcker med en tunn ulltröja så kan man ha en Ullfrottejacka i merinoull ovanpå. De är också relativt tunna (typ luvtröja/mysbyxa) men då håller du dig garanterat varm. Är det blåsigt och regnigt behöver du endast en skaljacka över dessa två lager. För barnen i sina tjocka vinteroveraller räcker det oftast med den tunnare varianten av tröja och tex ullfrottebyxan som ger extra värme om barnet inte rör sig så mycket. Tänk också på att inte ha för tajta kläder. Ullen behöver plats för att fungera optimalt (isolera/absorbera/avdunsta/torka)

Kall rumpa? - Vi är många som blir väldigt kalla om rumpan! och har du problem med urinvägsinfektioner ska du absolut ha ull! Du kan ha boxer eller mamelucker i merinoull eller både och. 

Kalla fötter? Ha inte för trånga skor! Köp gärna en storlek större på dina vinterskor - och lägg i en ullsula istället. Ullsockar hjälper inte om skorna är för trånga! Ullen "samlar in" fukt, fukten kan inte avdunsta och eftersom skorna är kalla på utsidan får fukten kontakt med kylan - och fötterna blir kalla. Om du kan röra på tårna någorlunda så vet du att det finns luft där - och ullsockarna kommer att värma dig!

Om man har en ullsula i skorna - så kan det räcka med en tunn ullstrumpa. Men får du plats - ta en mellantjocklek - eller raggsocka!

Ett tips är också att ha dubbla tunna ullstrumpor - för att få ett litet luftlager. 

Undvik bomullsstrumpor! De blir ofta kalla, torkar sakta och luktar illa. Besväras du av odörer från fötterna ska du absolut prova ULLSTRUMPOR! 

Kalla händer? Har du ofta kalla händer rekommenderar jag tumvantar istället. Fingrarna alstrar mer värme tillsammans än om de är "en och en"

Ullvantarna kanske blir blöta och fulla med snö utanpå - men de är fortfarande varma! (kommer du ihåg dina lovikavantar när du ar liten?)

100 % ull, om du sköter det rätt - är mycket hållbart över tiden!

 

ALLA PLAGG KAN MASKINTVÄTTAS
Alla plagg i butiken kan tvättas i tvättmaskin - på ullprogram (30-40 grader) - med ulltvättmedel. Centrifugera på lägsta varvtalet och torktumla INTE.

Om man tvättar för hand, tänk på att inte ta för varmt. Krama ur och häng upp eller lägg plant på ett bord. De torkar fort i rumsvärme. Är plaggen inte synligt smutsiga räcker det med bara vatten, alt. häng ut plagget i fuktigt väder en stund.

UNIK FUNKTION

Det unika med ull är att den absorberar fukt så att kroppen kan hållas torr.
Därför är det också viktigt att inte ha alltför tajta kläder ovanpå ullkläderna så att fukten stängs in.
Ullen stöter även bort smuts och den neutraliserar lukt. Denna fina process är unik och därför måste man följa tvättråden - och tvätta i högst 40 grader - och med ulltvättmedel.

TVÄTTMEDEL FÖR ULL
Grumme har ett som heter Fintvätt. Ett annat heter Y3. OBS det ska stå på tvättmedlet att det är avsett för ULL. Olivtvål och tvättnötter är också bra. Men ta inte vanligt tvättmedel - det innehåller ämnen avsedda för att lösa upp fett, vilket kan göra att ullen förlorar sina goda egenskaper. Om man absolut inte har något ulltvättmedel - ta bara vatten - och i nödfall, ta milt schampo! Ull är ju fårets hår!

 

SUPERWASHED?

Alla plagg hos Evas Ullkläder är superwashed, vilket betyder att ullfiberns yttersta ände har fått ett tunt-tunt microskopiskt polyamidbad. Detta har två bra funktioner - kläderna sticks inte och de krymper inte. Det är alltid ullfibern ändrar som sticks! Merinoullen har långa fiber (långhåriga får) vilket också betyder att det inte finns så många ändar som kan stickas eller haka i varandra så att plaggen krymper. Våra traditionella svenska får-raser är korthåriga - det är därför vi blir skeptiska - och minns de sticksiga tröjorna och byxorna! och kan inte förstå hur man skulle kunna ha underkläder i ull på sig!
Däremot kan man vara allergisk mot lanolinet i ullen (ullfettet) men i vissa fall kan dessa personer trots detta bära plagg som är superwashed! För eftersom plaggen inte sticks påverkas inte huden så mycket.


FÖRVARA ULLPLAGG
Om du inte ska använda dina ullplagg på ett tag, tvätta dem och lägg undan dem i tex en vacumpåse  Plaggen som du köper av oss packas i vacuumpåsar till dig - dem kan du återanvända!


MILJÖPERSPEKTIV - KLIMATSMART!
I och med att du inte behöver tvätta din ullkläder lika ofta som bomulls/acryl-kläder kommer du att
Spara på tvättmedelspengarna, skydda din hud och skona miljön!


MULESING-FRITT!
I vissa länder används en plågsam teknik för att hålla fåren och ullen ren från parasiter. Man flår fåren och lammen i rumpan så att inget hår kan växa där och därmed ej dra till sig denna parasit. Detta tycker vi på Evas Ullkläder är fullständigt oacceptabelt. Vi frågar alltid efter ursprungsland och certifikat för de företag och gårdar som levererar. Den mesta ullen hos oss kommer från Nordafrikas merinofår och även från andra länder som har cerifierade gårdar. Just Nordafrika har dessutom ej den parasitflugan i sin flora som tex Australien och Nya Zeeland har. Vår erfarenhet hittils är att merinoull från Australien och Kina ska man undvika, Nya Zeeland ok i vissa fall, Nordafrika och Europa säkrast. Det långhåriga merinofåret kommer ursprungligen från Spanien. Vi skulle väl kunna ha Merinofår i Sverige kanske? Någon? Man hoppas att världen alltid ska förändras till det bättre! För ullen är verkligen ett fantastiskt material till människans alla kläder! och fåret lever vidare... och ny ull växer ut.. till nya kläder... - ett fint samspel som ska visas största respekt!
 

Våra leverantörers policy
Våra leverantörer har Eko-Tex Standard 100. Denna certifiering garanterar att varan är fri från hälsoskadliga ämnen.

Standard Öko-Tex (Oeko-tex) 100 Trygg textil:

Öko-Tex Standard är en miljömärkning.Öko-Tex är en garanti för att textilier framställs på ett miljövänligt sätt och att det inte finns några allergiframkallande restprodukter kvar i den färdiga produkten. Varje produkt testas noga. Det ställs mycket höga krav på produktionen för att för den eftertraktade Öko-Tex märkningen. Oberoende Blindtester genomförs av IFP/TEFO regelbundet för att företaget ska få bibehålla sin Öko-Tex standard och etikett.

  • >> garanterat fri frå allergiframkallande ämnenSkötselråd - Trygg Textil
  • >> Garanterat fri från cancerframkallande restprodukter och färgämnen
  • >> Får inte överskrida gällande gränsvärden
  • >> Hudvänligt ph-värde

 

 

 

Sommar och varma dagar!!

ULL OCH VARMT KLIMAT

Börjar värmen bli jobbig för dig, ta lärdom av de folk som lever i öknen. De klär sig i ULL!
men det finns några villkor för att ullen ska kyla dig! Var inte svettig och varm när du sätter på dig ullkläderna, Klä dig heltäckande så du skyddar så mycket som möjligt av kroppen. Ullen fungerar som en termos, den kan hålla den temperatur du har innanför kläderna. Det går visst bra att jobba ute och vara klädd i ull, men om du börjar bli varm inifrån så absorberar ullen svett, men du kommer att stiga i temperatur efterhand. Så kyl ner dig igen, ta ett bad, håll dig i skuggan, och börja sedan om. Nomadfolken i öknen rör sig långsamt och har stora tjocka ytterplagg av ull för att skydda mot värmen. men det fungerar alldeles utmärkt här i Sverige också i denna sommarvärmen. Naturligtvis hjälper det till att plagget inte sitter för tajt, för luften mellan plagget och huden är också av vikt för att hålla kylan längre.

 

 

 

right