ULLKLÄDER / YLLEKLÄDER
Skötselråd & Mått mm


JANUS STORLEKSGUIDE - KLICKA HÄR
JANUS VIKT, MY, %, MM    KLICKA HÄR
STORLEKSGUIDE BARNSTRUMPOR - KLICKA HÄR

OLIKA KVALITÈER / GUIDE: 
Sommarull , lightwool och ullsilke - tunnare plagg. ca 150-190 gr/m2
"Standard" (när det inte står någon specifik kvalite) - 200 gr/m2
Extra Ull - Vikt: ca 220-310 gr/m2

Artikelnummer som börjar med 405 är s.k ullfrotté, slät utsida, frotte på insida.
Alla plagg är 100 % merinoull förutom Ullsilke som är 85 % ull och 15 % silke.
Några plagg från Ivanhoe är funktionsplagg med tencel för vindtäthet.

HUR SKA MAN KLÄ SIG?

ULL OCH KALLT KLIMAT
Närmast kroppen ULL. Ibland räcker en långärmad tröja under täckjackan på vintern. Alt. att man kompletterar med ett linne under. Plagg i 100 % merinoull är tunna, även de vi kallar "extra ull" är ett relativt tunt material - men du blir förvånad över hur bra de kan värma dig!  Dessutom absorberar de överskottsvärme och fukt från den varma sidan (närmast din kropp) och avdunstar på utsidan. Så att du alltid har en torr känsla. Ullen är i stort sett även luktfri då den neutraliserar svettlukt.

Är det blåsigt och regnigt behöver du endast en skaljacka över dessa två lager. Merinoullen är inte vindtät. (om den inte är tovad förstås) För barnen i sina tjocka vinteroveraller räcker det oftast med ett underställ i merino under. Och kanske lite roligare att välja ett par ullfrotte mysbyxor under, så blir det inte så mycket "underställskänsla" när man krängt av sig overallen! Tänk också på att inte ha för tajta kläder. Ullen behöver plats för att fungera optimalt (isolera/absorbera/avdunsta/torka)

Kall rumpa? - Vi är många som blir väldigt kalla om rumpan! och har du problem med urinvägsinfektioner ska du absolut ha ull! Du kan ha boxer eller mamelucker i merinoull eller både och. 

Kalla fötter? Ha inte för trånga skor! Köp gärna en storlek större på dina vinterskor - och lägg i en ullsula istället. Ullsockar hjälper inte om skorna är för trånga! Ullen "samlar in" fukt, fukten kan inte avdunsta och eftersom skorna är kalla på utsidan får fukten kontakt med kylan - och fötterna blir kalla. Om du kan röra på tårna någorlunda så vet du att det finns luft där - och ullsockarna kommer att värma dig!

Om man har en ullsula i skorna - så kan det räcka med en tunn ullstrumpa. Men får du plats - ta en mellantjocklek - eller raggsocka!

Ett tips är också att ha dubbla tunna ullstrumpor - för att få ett litet luftlager. 

Undvik bomullsstrumpor! De blir ofta kalla, torkar sakta och luktar illa. Besväras du av odörer från fötterna ska du absolut prova ULLSTRUMPOR! 

Kalla händer? Har du ofta kalla händer på vintern rekommenderar jag tumvantar istället för fingervantar. Fingrarna alstrar mer värme tillsammans än om de är "en och en". Ullvantarna kanske blir blöta och fulla med snö utanpå - men de är fortfarande varma! (kommer du ihåg dina lovikavantar när du var liten?)

100 % ull, om du sköter det rätt - är mycket hållbart över tiden!


ALLA PLAGG KAN MASKINTVÄTTAS

Alla plagg i butiken kan tvättas i tvättmaskin - på ullprogram (30-40 grader) - med ulltvättmedel. Centrifugera på lägsta varvtalet och torktumla INTE.

Om man tvättar för hand, tänk på att inte ta för varmt. Krama ur och häng upp eller lägg plant på ett bord. De torkar fort i rumsvärme. Är plaggen inte synligt smutsiga räcker det med bara vatten, alt. häng ut plagget i fuktigt väder en stund.

UNIK FUNKTION TILL VARDAGS OCH SPORT

Det unika med ull är att den absorberar fukt så att kroppen kan hållas torr.
Därför kan själva ullplagget vara ganska tajt närmast kroppen, men nästa lager lite luftigare, eller åtminstone någont litet luftintag där fukt kan ånga ut. Alltför tajt utanpå ullplagget stänger in fukt och eftersom ull kan hålla mycket fukt 30 % av sin vikt - så blir det inte skönt! 
Ullen stöter även bort smuts och den neutraliserar lukt. Denna fina process är unik och därför bör man följa dessa användarråd och även tvättråden - och tvätta i högst 40 grader - och med ulltvättmedel.

TVÄTTMEDEL FÖR ULL
Grumme har ett som heter Fintvätt. Ett annat heter Y3. OBS det ska stå på tvättmedlet att det är avsett för ULL. Olivtvål och tvättnötter är också bra. Men ta inte vanligt tvättmedel - det innehåller ämnen avsedda för att lösa upp fett, vilket kan göra att ullen förlorar sina goda egenskaper. Om man absolut inte har något ulltvättmedel - ta bara vatten - och i nödfall, ta milt schampo! Ull är ju fårets hår!

 

SUPERWASHED?

Alla* plagg hos Evas Ullkläder är superwashed, vilket betyder att ullfiberns yttersta ände har fått ett tunt-tunt microskopiskt polyamidbad. Detta har två bra funktioner och en dålig - kläderna sticks inte och de krymper inte, men polyamid är en plast :-(  Men eftersom vi lever i en tid där det är viktigt att vi vänjer oss vid mer hållbara material, ser vi det som en övergångsperiod. När fler människor får upp ögonen för ullens goda egenskaper är vi kanske beredda på att också lägga ner mer omsorg om att ta hand om våra ullkläder! När kläderna inte är superwashed kan vi inte tvätta dem i tvättmaskin - utan för hand. Det är ullfiberns yttersta avklippta ände som sticks och också gör att plagget krymper.  Men Merinoullen har LÅNGA fiber (långhåriga får) vilket också betyder att det inte finns så MÅNGA ändar som kan stickas eller "tova sig" så att plaggen krymper. Våra traditionella svenska får-raser är korthåriga - det är därför vi svenskar är skeptiska mot ull närmast huden. Man minns de sticksiga tröjorna och byxorna man hade som barn. men det var troligtvis svenska fårraser. Men kanske kommer du ihåg farmors mamelucker hon köpte i Norge? De var mjuka de! De var i merinoull. Norrmännen har en lång tradition av att göra underkläder i Merino.  
Däremot kan man vara allergisk mot lanolinet i ullen (ullfettet) men i vissa fall kan dessa personer trots detta bära plagg som är superwashed! För eftersom plaggen inte sticks retar det inte huden på samma sätt som "ej superwashed" - Eller "Ren ny Ull" som det också kallas.
* Vi har några produkter i "Ren ny Ull" Det är tofflor, dynor och ullsulor!


FÖRVARA ULLPLAGG
Om du inte ska använda dina ullplagg på ett tag, tvätta och torka dem och lägg undan dem i tex en vacumpåse  Plaggen som du köper av oss packas i vacuumpåsar till dig - dem kan du återanvända!


MILJÖPERSPEKTIV - KLIMATSMART!
I och med att du inte behöver tvätta din ullkläder lika ofta som bomulls/acryl-kläder kommer du att
Spara på tvättmedelspengarna, skydda din hud och skona miljön!


MULESING-FRITT!
I vissa länder används en plågsam teknik för att hålla fåren och ullen ren från parasiter. Man flår fåren och lammen i rumpan så att inget hår kan växa där och därmed ej dra till sig denna parasit. Detta tycker vi på Evas Ullkläder är fullständigt oacceptabelt. Vi frågar alltid efter ursprungsland och certifikat för de företag och gårdar som levererar. Den mesta ullen hos oss kommer från Nordafrikas merinofår och även från andra länder som har cerifierade gårdar. Just Nordafrika har dessutom ej den parasitflugan i sin flora som tex Australien och Nya Zeeland har. Vår erfarenhet hittils är att merinoull från Australien och Kina ska man undvika, Nya Zeeland ok i vissa fall, Nordafrika och Europa säkrast. Det långhåriga merinofåret kommer ursprungligen från Spanien. Vi skulle väl kunna ha Merinofår i Sverige kanske? Någon? Man hoppas att världen alltid ska förändras till det bättre! För ullen är verkligen ett fantastiskt material till människans alla kläder! och fåret lever vidare... och ny ull växer ut.. till nya kläder... - ett fint samspel som ska visas största respekt!
 

Våra leverantörers policy
Våra leverantörer har Eko-Tex Standard 100. Denna certifiering garanterar att varan är fri från hälsoskadliga ämnen.

Standard Öko-Tex (Oeko-tex) 100 Trygg textil:

Öko-Tex Standard är en miljömärkning.Öko-Tex är en garanti för att textilier framställs på ett miljövänligt sätt och att det inte finns några allergiframkallande restprodukter kvar i den färdiga produkten. Varje produkt testas noga. Det ställs mycket höga krav på produktionen för att för den eftertraktade Öko-Tex märkningen. Oberoende Blindtester genomförs av IFP/TEFO regelbundet för att företaget ska få bibehålla sin Öko-Tex standard och etikett.

  • >> garanterat fri frå allergiframkallande ämnenSkötselråd - Trygg Textil
  • >> Garanterat fri från cancerframkallande restprodukter och färgämnen
  • >> Får inte överskrida gällande gränsvärden
  • >> Hudvänligt ph-värde

 

 

 

Sommar och varma dagar!!

ULL OCH VARMT KLIMAT

Står du inte ut med värmen på somrarna? Då ska du läsa detta:
Ta lärdom av de folk som lever i öknen. De klär sig i ULL! men det finns några villkor för att ullen ska kyla dig! Var inte svettig och varm när du sätter på dig ullkläderna. Klä dig heltäckande så du skyddar så mycket som möjligt av kroppen. Ullen fungerar som en termos, den kan hålla den temperatur du har innanför kläderna. Det går visst bra att jobba ute och vara klädd i ull, men rör dig långsamt och lungt. Om du anstränger dig och blir varm inifrån, kommer förvisso ullen att ta åt sig fukten, men du kommer att stiga i temperatur efterhand. Så kyl ner dig igen, ta ett bad, håll dig i skuggan, och börja sedan om. Nomadfolken i öknen rör sig långsamt och har stora tjocka ytterplagg av ull för att skydda mot värmen. men det fungerar alldeles utmärkt här i Sverige också i denna sommarvärmen. Naturligtvis hjälper det till att plagget inte sitter för tajt, för luften mellan plagget och huden är också av vikt för att hålla kylan längre. Personligen har jag kläder i lin på sommaren, de är liksom kalla i sig själva - och en ulltröja över. Det håller kylan flera timmar!